Kesän ollessa parhaimmillaan ja syksyn jo odottaessa kulman takana vuoroaan myös luonto tarjoaa parastaan. Kasvit kukkivat ja luonnon sato on pian monipuolisimmillaan. Kauneuden ja herkkujen lisäksi luonto tarjoaa kuitenkin myös viattoman näköisiä uhkia. Sen vuoksi nyt onkin hyvä aika kiinnittää hetkeksi huomio luonnon omiin myrkkyihin.

Kärpässieni on varmasti jokaiselle tuttu esimerkki ja usein jo pieni lapsi tietää sen olevan myrkyllinen. Sienten lisäksi Suomen luonnossa kasvaa muitakin myrkyllisiä kasveja. Muita myrkkykasveja ovat esimerkiksi kielo, jättiputki ja myrkillisimpänä pidetty myrkkykeiso. Myrkkykeiso aiheuttaa syötynynä nopeasti kouristuksia ja sitä esiintyy melko yleisesti rannoilla ja vesistöjen vieressä. Monet keräilevät luonnon antimia, oli ne sitten kukkia, marjoja, sieniä tai villiyrttejä, ja kaikkien kohdalla on syytä muistaa yksinkertainen sääntö – poimi vain sellaisia kasveja, jotka varmuudella tunnet.

Myrkkykeiso kukkii

Kuvassa myrkkykeison valkoista kukintaa Vantaanjoella.

Myrkytysoireita on erilaisia ja ne vaihtelevat lievästä ärsytyksestä jopa kuolemaan. Osa myrkkykasveista on myrkyllisempiä kuin toiset. Myrkytysten ennaltaehkäisy on luonnollisesti paras keino ehkäistä oireiden synty. Myös lapsia pitää jo pienestä pitäen opettaa poimimaan vain tuttuja kasveja.

Jos myrkytys pääsee kuitenkin tapahtumaan tai herää edes epäily myrkyllisen kasvin syömisestä, pitää asia selvittää. Ensin poistetaan myrkytyksen aiheuttaja suusta ja huuhdellaan suu. Lievässä tapauksessa voi soittaa myrkytystietokeskukseen ja hätätapauksessa tietenkin hätänumeroon 112. Avun saamisen kannalta on tärkeää yrittää pysyä rauhallisena ja selvittää, mikä myrkytyksen on aiheuttanut. Avun soittamisen jälkeen toimitaan saatujen ohjeiden mukaan. Myrkytyksen saanutta ei saa omatoimisesti oksettaa tai antaa hänelle juotavaa.

Monissa myrkytystapauksissa ensiapuna annetaan lääkehiiltä, joka imee itseensä myrkkyä vatsasta. Lääkehiili tulee antaa nopeasti (30 minuutin sisään), sillä siitä ei ole apua, jos myrkky on ehtinyt siirtyä elimistössä mahasta eteenpäin. Olisikin hyvä, että kotoa löytyy lääkevarastosta lääkehiilipullo. Lääkehiili eroaa tavallisesta hiilestä siten, että sen myrkynimuteho on parempi. Lääkehiiltäkään ei kuitenkaan saa antaa kaikissa myrkytystapauksissa (esim. syövyttävät aineet), joten aina on toimittava tapauskohtaisten ohjeiden mukaan!

Lääkehiilipullo

Lopuksi on syytä muistuttaa vielä häkämyrkytyksen vaarasta näin kun saunakausikin on kuumimmillaan. Häkä on hajuton, mauton ja väritön kaasu, joka aiheuttaa hapenpuutetta elimistössä. Häkää voi syntyä ja siirtyä huoneilmaan, jos esimerkiksi saunan tai takan pellit suljetaan liian aikaisin. Jos epäillään häkämyrkytystä, on syytä ottaa yhteyttä hätäkeskukseen 112 ja toimittaa myrkytyksen saanut sairaalahoitoon.

Myrkytystietokeskuksen numero (09) 471 977 tai (09) 4711 (vaihde). Lisätietoa myrkytyksistä täältä.