Viime blogissa kävin läpi minkälaiset ensiaputarvikkeet työpaikoilla pitää olla. Tästä pääset helpoiten katsomaan edellisen blogin. Otin myös kantaa siihen, kannattaako työpaikalle hankkia defibrillaattori. Nyt kerron hieman tarkemmin, mikä defibrillaattori on ja mihin on syytä kiinnittää huomiota, kun ostaa defibrillaattorin eli sydäniskurin.

Defibrillaattori

palauttaa sydämen ”pumppauksen” normaaliksi

Mikä on defibrillaattori? Se on laite, jolla hoidetaan sydämen tiheälyöntistä rytmihäiriötä (kammiotakykardia), eteis- tai kammiovärinää. Defibrillaattori johtaa sydämen läpi sähkövirran, joka pysäyttää sydämen hetkeksi ja palauttaa sydämen ”pumppauksen” normaaliksi.

Onko defibrillaattori turvallinen käyttää?

Sydäniskuria eli ns. defiä on turvallista käyttää, vaikka ei olisi koskaan aikaisemmin koskenutkaan laitteeseen, koska yleisillä paikoilla olevat laitteet tunnistavat itse automaattisesti defibrilloitavan rytmin ja antavat sopivan energiamäärän. Laitteet myös neuvovat käyttäjää, miten tulee toimia, kunhan on muistanut painaa aluksi virran laitteeseen päälle. Ensiapukurssilla opetetaan defibrillaattorin käyttöä, mikä osaltaan laskee kynnystä käyttää laitetta tosipaikan tullen.

Defibrillointi-harjoitus-defi

Minkä takia kannattaa defibrilloida elotonta?

Ennen ambulanssin tuloa tehty defibrillointi yhdistettynä painelu-puhalluselvytykseen nostaa eloonjäämistodennäköisyyttä jopa 5 kertaisesti (5%:sta 24 %:iin). Jopa 50-70% selviää, jos defibrilloidaan 3-5 minuutin kuluessa kammiovärinän alusta. Yleisimmin sydäninfarkti aiheuttaa kammiovärinän, joka johtaa sydämen ”pumppauksen” pysähtymiseen. Sydäniskuri siis kannattaa hankkia sellaisiin paikkoihin, jonne ambulanssin tulo saattaa kestää yli 5 minuuttia, kuten esim. mökille.

Mitä tulee ottaa huomioon defibrillaattorin hankinnassa?

kannattaa huomioida laitteen ylläpitokustannukset

Pelkästään laitteen ostohintaa ei kannata katsoa vaan ostopäätöstä tehdessä kannattaa huomioida laitteen ylläpitokustannukset. Ne muodostuvat tyypillisesti paristojen ja elektrodien uusimisesta eli kannattaa selvittää niiden säilyvyys. Ota myös huomioon, kuuluuko laitteen hankintaan käyttökoulutus sekä selvitä mukaan tuleva varustus esim. defibrillaattorikaappi ja kantolaukku. Seuraavassa postauksessa on hintavertailu yleisimmistä defibrillaattoreista ja lista tarvittavista tarvikkeista. Postaus löytyy täältä. Vertailussa Suomen neljä suosituinta defibrillaattoria. Vertailussa on otettu huomioon ostohinta, mukaan kuuluvat tarvikkeet ja tulevat kustannukset 10 vuoden aikana. Tein vertailua helpottamaan taulukon.


Jonathan Hagkvist
Kirjoittanut: Jonathan Hagkvist, Sairaanhoitaja, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja (ETK)