Osaatko toimia tilanteen vaatimalla tavalla ja antaa ensiapua, jos tapaturma sattuu?

Tilanne voi tulla vastaan työpaikalla tai kotonasi. Tapaturma voi sattua myös lapsellesi tai puolisollesi. Parhaimmillaan voit pelastaa läheisesi hengen oikeilla ensiaputoimenpiteillä. Seuraava tapaturma on sattunut työpaikalla Sarandalle, joka kirjoittaa huikeaa Tyhjä ajatus -blogia

Vieraskynä kirjoituksessa Saranda kertoo omasta tapaturmastaan ja siitä, miten toimi saadessaan palovamman

Käteeni sattui todella paljon ja huomasin, että iho oli verenpunainen ja alkoi "rullautumaan" kasaan

Poltin oikean kämmenselkäni kesällä 2015 ollessani myymälässä yksin töissä. Olin juuri keittänyt kiehuvaa vettä termoskannuun ja kuljetin kannun pöydän päälle. Jostain syystä kannu petti ja termoskannusta alkoi valua kovalla paineella vettä alaspäin. Minulla oli oikea käteni kannunsuun alla ja vettä "tippui" käden päälle. Myymälässä oli sillä hetkellä kaksi turistiasiakasta. Käteeni sattui todella paljon ja huomasin, että iho oli verenpunainen ja alkoi "rullautumaan" kasaan. Työidentiteetti esti kuitenkin ajattelemassa, miten olisi kannattanut toimia käteni kannalta parhaiten ja keskityinkin miettimään, miten voin ystävällisesti pyytää kahta ainoaa asiakasta poistumaan.

He kuitenkin huomasivat hätäni ensin ja soittivat minulle välittömästi taksin

He kuitenkin huomasivat hätäni ensin ja soittivat minulle välittömästi taksin. Asiakkaat myös ottivat kylmäkaapista minulle juoman, jonka asetin käteni päälle ja he sulkivat kaupan yhdessä kanssani, kun odotimme taksia. Myymälämme, jossa tapaturma tapahtui, sijaitsi Helsingin keskustassa, mutta pyysin taksikuskia ajamaan minut Peijaksen sairaalaan Vantaalle. Ajattelin mielessäni, että koska olen vantaalainen, en voi mennä helsinkiläiseen sairaalaan hoitoon. Sairaalassa kämmenselässä todettiin toisen asteen palovamma ja pienellä, ehkä halkaisijaltaan 3 cm:n alueella kolmannen asteen palovamma.

Palovamma 1,5 vuotta tapaturman jälkeen

Käteni puhdistettiin ja sidottiin, ja minua ohjeistettiin menemään seuraavana päivän työterveyshuoltoon. Siellä kävin päivittäin puhdistamassa haavaa ja leikkaamassa kuollutta ihoa pois. Palovamma harmitti, sillä silloin oli heinäkuu ja olimme lähdössä poikaystäväni kanssa kuukaudeksi etelään. Kättä piti luonnollisesti pitää useamman viikon paketissa ja suojata hyvin auringonvalolta ja tulehduksilta, eikä sillä voinut luonnollisestikaan uida.

Nyt 1,5v myöhemmin kädessä on vain pieni jälki palovammasta

Nyt 1,5v myöhemmin kädessä on vain pieni jälki palovammasta. Olen iloinen, ettei se aikoinaan tulehtunut. Vielä varon kesäisin, ettei se kohta pala ja laitan siihen tavallista useammin aurinkovoidetta.

Mikäli Sarandan kertomus voisi sattua myös teidän työpaikallanne ja ensiaputaidot ovat ruosteessa, ottakaa rohkeasti yhteyttä, niin räätälöidään teidän tarpeisiinne sopiva ensiapukurssi!