Lomat alkavat olemaan lusittu ja paluu arkeen alkanut. Tämä on tuonut mukanaan vatsatauteja ja ripulia. Nyt kerron sinulle lyhyesti ripulista, syitä minkä takia ripuli ja vatsataudit tulevat. Postauksessa on myös helpot ohjeet miten ehkäiset ripulia, ripulin oireet ja milloin on syytä hakeutua lääkäriin.

Kun vatsa on mennyt yllättäen sekaisin puhutaan akuutista ripulista, joka on maksimissaan kahden viikon kestoinen. Aiheuttajana on yleensä virus, esim. noro- tai rotavirus. Matkaripulista eli ns. turistiripulista puhutaan, kun ripuli on alkanut matkalla tai nopeasti matkan jälkeen. Matkaripulin aiheuttaja on mikrobi. Matkaripuli alkaa yleensä parantua jo vuorokaudessa ja loppuu 3-5 päivässä. Löysät ulosteet ja vatsassa "vääntely" voivat jatkua jopa pari viikkoa. Antibioottihoitoa ei yleensä tarvita, mutta jos esiintyy korkeaa kuumetta (yli 1 vrk:n mittainen) ja ripulointi on niin runsasta, että alkaa kuivua, voi antibioottihoito olla tarpeen.

Video 1. KiiltoClean Oy:n video oikeaoppisesta käsien pesusta. Hyvällä käsihygienialla ehkäiset ripulia.

Suolistotulehdukset ovat yleisiä infektioita. Kansanomaisesti puhutaan ruokamyrkytyksistä, jolloin tarkoitetaan kaikkia ruoasta peräisin olevia suolitulehduksia. Ruokamyrkytyksen eli suolitulehduksen voi aiheuttaa niin virus, bakteeri kuin bakteerin tuottama myrkkykin. Yleisimmin suolitulehduksen aiheuttaa norovirus-, kampylobakteeri- tai salmonellainfektio (suurin osa tulee ulkomailta). Monesti ruokamyrkytyksen aiheuttaa lämpimässä säilytetty tai huonosti kypsennetty ruoka. Ruokamyrkytyksen voi aiheuttaa myös likaisella vedellä huuhdellut kasvikset ja marjat sekä likainen juomavesi. Muita syitä ripuliin ovat esimerkiksi antibioottikuuri, laktoosi-intoleranssi ja keliakia. Ripulit paranevat yleensä ilman lääkkeitä, joten tärkein hoito on nesteytys ja lepo. Diureettien nauttiminen ripulin aikana ei ole suositeltavaa, koska ne aiheuttavat kuivumista. Diuereetteja on esimerkiksi alkoholi ja kahvi.

Ripulin oireet:

• ripuli (4 ripulointia 24 tunnin aikana tai 3 ripulointia 8 tunnin aikana)
  • vatsakivut
  • vatsan kouristukset
  • pahoinvointi, oksentelu
  • korkea kuume
  • sekavuus
  • yleistilan heikentyminen

Ripulin ehkäisy ja ensiapu:

• ehkäise tartuntaa
    • hyvällä käsihygienialla (käsien pesu ja desifiointi)
      • katso video 1 ja video 2.
    • oikeaoppisella ruuan säilytyksellä ja valmistuksella
  • tartunnan saatuasi huolehdi nesteiden riittävästä saannista
    • tärkeää on saada myös riittävästi suoloja
  • tee ns. ripulijuomaa tai osta apteekista ORS-valmisteita (oral rehydration solution), jos et voi syödä
    • ohje: täysmehua 0,5 litraa, vettä 0,5 litraa ja ½ tl suolaa (täysmehun sokeri auttaa suolan ja veden imeytymisessä)
    • ehkäisee kuivumista ja hoitaa lievää kuivumista
    • kuivumisen merkki on janon tunne
  • ota probioottivalmisteita eli maitohappobakeereita sisältäviä valmisteita ohjeen mukaan
    • maitohappobakteerivalmisteiden käyttö lyhentää infektioripulia lapsilla keskimäärin yhdellä vuorokaudella ja aikuisilla vaihtelevasti (vaihtelee tutkimusten mukaan)
  • ripulilääkkeeksi voi aikuisille antaa loperamidia max. 2 vrk:n ajan (kauppanimiä esim. Imodium, Lopex, Imocur)
    • älä anna ripulilääkkeitä, jos potilas on alle 12-vuotias (ilman lääkärin määräystä) tai potilaalla on korkea kuume, antibioottiripuli tai veriripuli

Hiilitablettien antamista ripuliin ei suositella, koska se haittaa/estää esimerkiksi lääkkeiden imeytymistä.

Video 2. KiiltoClean Oy:n video oikeaoppisesta käsien desinfioinnista.

Hakeudu lääkäriin, jos ilmenee seuraavia oireita:

• kova vatsakipu
  • yleistilan heikentyminen
  • epäily kuivumisesta
  • ripulin kesto yli 2 viikkoa
  • verta esiintyy ripuloinnin yhteydessä
  • korkea kuume (yli 38,5 astetta)
  • sekavuutta
  • ripuli tulee trooppisen alueen matkan jälkeen ja lisäksi on kuumetta
    • kuume kestänyt toista vuorokautta tai ripuli ei laannu 3 vrk:n kuluessa
  • kyseessä on pieni lapsi
    • lapsen nesteytys ripulin aikana on tärkeää, koska jo yhden vuorokauden ripulointi voi aiheuttaa kuivumista lapsilla
  • myös erityisesti raskaana olevien, vanhusten ja kroonisista sairauksista kärsivien kannattaa hakeutua herkästi lääkäriin

Ps. Hyvällä käsihygienialla ja käsien oikeaoppisella desifioinnilla hillitset myös flunssan leviämisen, jota on nyt paljon liikkeellä.