Järjestimme ensiaputreffit Helsingissä Digioivan uusissa tiloissa 9.6. lauantaina. Suosittelen käymään kurkkaamassa tiloja. Palataan hieman ajassa taaksepäin ja siihen, miten idea syntyi. Tapasin salin merkeissä Digiassistentti.fi:n Kimin, jonka kanssa pallottelimme ideoita, miten kehittää liiketoimiamme. Viikkoa myöhemmin keksin, että järjestetään ensiapukoulutustreffit, joiden lopputulemana oli aamupäivä ensiavun merkeissä Helsingissä.

Wannado:lta ensiapukoulutukseen osallistui Anne, jolla oli ensimmäinen ensiapukoulutus kyseessä. Tämähän luonnollisesti nostaa kouluttajan paineita, koska heikosti mennyt ensiapukurssi saattaa jäädä ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Lopuksi Anne kertoikin yllättyneensä positiivisesti, ettei koulutus ollutkaan puuduttavaa, vaan pääsi oikeasti harjoittelemaan henkeä pelastavia taitoja. Anne kirjoitti loistavan artikkelin Wannadon City-lehden blogiin ensiapukoulutuksesta ja ensiaputaitojen tärkeydestä.

Defibrillaattorin käyttökoulutus

Kuva 1. Digiassistentti.fi:n Kim ja Wannado:n Anne harjoittelee defibrillaattorin käyttöä elvytyksen aikana.

Kun myös kouluttaja oppii uutta

Koulutus on mielestäni silloin ollut onnistunut, kun myös kouluttaja oppii uutta. Tällä kertaa tuli kysymys, johon minulla olisi ollut melko varmaa tietoa, mutta lupasin ottaa asiasta selvää, etten puhu puuta heinää. Kysymys kuului - jos astmakohtauksen saanut menee elottomaksi, jääkö hengitystiet "tukkoon"? Elottomaksi mennessä ns. kramppi laukeaa, jolloin lihakset ovat rentoina. Ettei asia olisi liian simppeli, voi keuhkoputket kuitenkin jäädä tukkeutuneeksi astmakohtauksen seurauksena. Valitettavasti emme näe, onko keuhkoputket ummessa vai ei, joten tämän takia elotonta elvytetään aina 30:2 painelu-puhallussuhteella (tämän hetkinen elvytyssuhde).

Kylkiasento - kääntäminen

Kuva 2. Kim harjoittelee Laurin kääntämistä kylkiasentoon.

Koulutus sujui loistavasti, koska kaikki osallistujat olivat erittäin kiinnostuneita ja motivoituneita oppimaan ensiaputaitoja. Varsinkin Maker 3D Oy:n Laurilta (Suomen 3d-tulostuksen pioneerit) tuli paljon esimerkkejä ensiaputaitoja vaatineista tilanteista elävästä elämästä. Joissakin tilanteissa oltiin toimittu melkein kuin elokuvissa, mutta siitä huolimatta henki oltiin saatu pelastettua. Nyt kaikilla osallistujilla on kirkkaana mielessä oikeat toimintatavat, joilla saadaan pelastettua mm. tukehtuva ihminen (tutkitun tiedon perusteella). Kaikki osaavat nyt elvyttää ja käyttää defibrillaattoria oikein. Lisäksi he osaavat tunnistaa yleisimmät sairauskohtaukset ja tietävät, miten tulee toimia hätätilanteessa.

Defibrillaattorin käyttö - Maker3D ja Digioiva

Kuva 3. Defibrillaattorin käyttö elvytyksen aikana.

Vaikka kaikki osallistujat osaavat nyt antaa tarvittaessa ensiapua, on syytä muistaa, että tapaturman sattuessa oikea paikka on päivystys/ensiapu, jos on osunut Juhaa leukaan. Ellei #SuperAssarit laajenna osaamistaan?

Ps. Juhannuksena on syytä muistaa, että hukuksissa olleen elvytys tulee aloittaa 5 puhalluksella ja jatkaa normaalisti 30:2 elvytyssuhteella, niin kauan että pelastushenkilökunta antaa luvan lopettaa elvyttämisen. Mikäli elvytystaidot ovat ruosteessa, lue aikaisempi postauksemme.

Lapsen elvytys

Kuva 4. Lapsen elvytysharjoittelu - Digioiva:n Mika keskittyneenä.