Vaikka olen ensiapukoulutusalalla sangen uusi kasvo, olen jo tähän mennessä huomannut, että ensiapukoulutus on monissa yrityksissä se pakollinen paha. Ehkä siksi ensiapukoulutustarjonta on monelle yrittäjälle tuiki tuntematon. Tein avuksi taulukon, jossa vertaillaan eri ensiapukoulutuksia, myöskin omaamme.

SPR:n EA1

Suomen tunnetuin ensiapukoulutusten järjestäjä on Suomen Punainen Risti (SPR). SPR järjesti ensimmäisen ensiapukoulutuksen Suomessa vuonna 1885 ja on näin ollen vakiinnuttanut paikkansa. Tunnetuin SPR:n koulutus on EA1, joka opettaa ensiavun perusteet. Suomessa onkin pitkään ollut käsitys, että ensiapukoulutus on yhtäkuin SPR:n ensiapukoulutus.

Hengityksen tarkistus

EFR-ensiapukoulutukset

heidän kouluttajana voi toimia kuka vain

Pari vuotta sitten Suomeen rantautui kansainvälinen Emergency first response -ensiapukoulutuksia tarjoava organisaatio, joka toimii 175 eri maassa. Organisaation erikoisuutena on se, että heidän kouluttajana voi toimia kuka vain. SPR:n kouluttajina toimivat vain terveydenhuoltoalan ammattilaiset, joilla on lisäksi ensiavun ja terveystiedon kouluttajan pätevyys (ETK).

STF-ensiapukoulutukset

Liikeideamme syntyi, kun lähdimme miettimään, miten voimme kehittää ensiapukoulutuksia

Safety Trainers Finland Oy aloitti toimintansa vuoden 2016 lokakuussa. Liikeideamme syntyi, kun lähdimme miettimään, miten voimme kehittää ensiapukoulutuksia ja palvella yrityksiä paremmin ja joustavammin. Kehitimme online-koulutusalustan, jonka avulla teoriaosuuden voi suorittaa joustavasti silloin, kun itselle parhaiten sopii. Tämän takia olemme saaneet kurssiin varattavan ajan puolittumaan SPR:n koulutuksiin verrattuna. Kouluttajinamme on vain terveydenhuoltoalan ammattilaisia, joilla on lisäksi ensiavun ja terveystiedon kouluttajan pätevyys (ETK) eli heillä on myös SPR:n koulutusluvat.

Elvytys

Ensiapukurssit: STF-EAKURSSI SPR EA1 EFR-ensiapukurssi
Kortin voimassaoloaika 3 vuotta 3 vuotta 2 vuotta
Koulutuksen kesto (h) 6 + online-koulutus 16 10-16 (riippuen valitusta sisällöstä) + itseopiskelu
Teoriaosuus verkossa Kyllä Ei Ei
Teoriaosuus ennen kurssia Kyllä Ei Kyllä
Maksimi osallistujamäärä 20 15 12
Kertauskurssin kesto (h) 3 4-8 5-8 + itseopiskeluosio
Verkossa työturvallisuuslain vaatima rekisteri ensiakoulutetuista Kyllä Ei Ei
Ensiapukortti Kyllä (sähköinen) Kyllä Kyllä
Ammattipätevyyskoulutus (max. osallistujat) Kyllä (20) Kyllä (15) Kyllä (12)
Kouluttajana toimii Ensiavun ja terveystiedon kouluttaja (ETK) Ensiavun ja terveystiedon kouluttaja (ETK) Kuka vain, joka käynyt EFR-kouluttajakurssin

Puhallus

Lue lisää SPR:n ensiapukoulutuksista täältä.

Lue lisää EFR-ensiapukoulutuksista täältä.


Jonathan Hagkvist
Kirjoittanut: Jonathan Hagkvist, Sairaanhoitaja, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja (ETK)