Blogipostauksessa kerron teille yleisimmät kysymykset, joita kysytään defibrillaattorin käyttökoulutuksen yhteydessä. Lisäksi postauksessa on erittäin helpot ohjeet, miten käyttää defibrillaattoria oikein elvytyksen aikana. Mikäli et tiedä, mikä on defibrillaattori, käy lukemassa aikaisempi postauksemme täältä.

Miksi defibrillaattoria käytetään?

Tähän on todella yksinkertainen syy eli defibrillaattorilla nostetaan autettavan selviämistodennäköisyyttä jopa 70% (jos ensimmäinen isku annettu 3-5 minuutissa kammiovärinän alkamisesta). Vaikka rytmi ei olisi aluksi defibrilloitava, elvytyksen aikana se tulee defibrilloitavaksi parhaimmillaan 25% autettavista. Defibrillaattorin käyttökoulutus laskee kynnystä käyttää laitetta tositilanteessa ja parantaa siten huomattavasti elvytyksen laatua.

Onko defibrillaattorin käyttö turvallista ja miten laite toimii?

Defibrillaattorin käyttäminen on turvallista, vaikka sellaista ei olisi koskaan ennen käyttänyt. Laitat vain virran päälle ja laite alkaa neuvomaan käyttäjää selkein ääniohjein. Julkisilla paikoilla defibrillaattorit ovat automaattisia eli ääniohjeiden lisäksi ne tunnistavat automaattisesti, onko autettavalla defibrilloitava rytmi (kammiovärinä tai kammiotakykardia).

Mikäli autettavalla on defibrilloitava rytmi, antaa laite yhden iskun kerrallaan, niin että välissä on aina kahden minuutin painelu-puhallusjakso. Mikäli rytmi ei ole defibrilloitava, elvytysta jatketaan normaalisti seuraavat kaksi minuuttia. Elvytystä jatketaan heti defibrillointi-iskun tai analysoinnin jälkeen laitteen ohjeiden mukaisesti. Jos elvytys taitosi ovat päässeet ruostumaan, voit kerrata ne täältä.

Defibrillointielektrodin liimaus

Kuva 1. Kylkeen liimattavan elektrodin oikea liimauspaikka

Voiko lasta defibrilloida?

Kyllä voi. Yli 8-vuotiaaseen lapseen voidaan käyttää normaalisti defibrillaattoria. Alle 8-vuotiaan tai alle 25 kiloisen lapsen defibrillointiin tulee käyttää lapsille soveltuvia elektrodeja, jotka pienentävät annettavan iskun tehon 50 Joulen energiaan. Joissakin defibrillaattorimalleissa vaihdetaan ns. ohjelma-avain, joka muuttaa annettavan iskun energian.

Paljonko defibrillointi-iskun teho on?

Zoll AED Plus defibrillaattorin iskuenergia (kaksivaiheinen isku) aikuisilla on 120 J, 150 J, 200 J. Lapsilla 50 J, 75 J, 85 J. Laite valitsee autettavan rytmin mukaan oikean iskutehon. Physio Control Lifepak defibrillaattorin iskuenergia on 200 J, 300 J ja 360 J.

Mihin defibrillaattorin elektrodit (lätkät) liimataan?

Ensimmäinen elektrodi liimataan autettavan oikealle puolelle rintalastan viereen ja solisluun alapuolelle. Toinen vasempaan kylkeen niin, että se on keskikainaloviivan kohdalla (keskellä kylkeä) (kts. kuva 1). Elektrodien oikean liimauspaikan löytää myös elektrodeista, joten paikkaakaan ei tarvitse itse muistaa. Zoll Aed Plus defibrillaattoreissa on käytössä yleisimmin "Z"-mallinen yhtenäinen elektrodi (kts. kuva 2). Elektrodin sininen tyyny asetetaan keskelle rintalastaa, jonka päältä painelu tapahtuu.

Monissa defibrillaattorimalleissa lapsille on omat elektrodit, joista toinen liimataan suoraan rintaan ja toinen selkään. Kannattaa tutustua oman defibrillaattorin käyttöön, jotta osaat toimia hätätilanteessa.

Zoll CPR-D padz elektrodi

Kuva 2. Zoll AED Plus defibrillaattorin yhtenäinen elektrodi

Mitä sinun tulee ottaa huomioon ennen defibrillaattorin käyttöä?

Älä käytä defibrillaattoria, jos:

• autettava hengittää
  • autettava on vesilätäkössä
    • voit saada itse iskun
  • rintakehä on märkä (kuivaa se)
    • defibrillaattorin mukana on paperipyyhe
  • rintakehä on karvainen (ajele karvat pois)
    • defibrillaattorin mukana on höylä
  • sinä tai toinen auttaja koskee autettavaan

Defibrillaattorin käyttö elvytyksen aikana

Alapuolella ohjeet kuva kuvalta (kts. kuva 3).

• Ravistele ja herättele autettavaa
  • Soita hätäkeskukseen 112, jos autettava ei reagoi ja hengitä normaalisti
    • käytä 112 Suomi -sovellusta (lähettää sijainnin automaattisesti hätäkeskukseen)
    • puhelimen kaiutin päälle
  • Käännä/nosta reagoimaton selälleen
  • Avaa hengitystiet (nostamalla alaleukaa ylöspäin ja painamalla otsaa taaksepäin)
    • määritä 10 sekunnissa hengittääkö
    • kokeile tuntuuko poskessa ilmavirtaus ja nouseeko rintakehä
    • mikäli hengitys ei ole normaalia, hae defibrillaattori
  • Hae defibrillaattori, jos lähellä (saatava 5 minuutissa paikalle)
    • laita virta päälle ja noudata neuvovan defibrillaattorin ohjeita
  • Aloita painelu-puhalluselvytys
    • 30 painallusta, 2 puhallusta (suhde 30:2)
    • painelun syvyys noin 5-6 cm ja painelurytmi 100-120 painallusta minuutissa
    • mahdollisimman keskeytyksetön ja mäntämäinen painelu
    • rauhallinen noin 1 sekunnin mittainen puhallus toistetaan kaksi kertaa
    • avaa hengitystiet ennen puhallusta ja sulje toisella kädellä nenän sieraimet
    • huomioi, että alusta on kova
  • Jatka painelu-puhalluselvytystä ja defibrillaattorin käyttöä laitteen ohjeiden mukaisesti, niin kauan, että ensihoito saapuu paikalle tai voimat loppuvat
    • on suositeltavaa vaihtaa elvyttäjää 2 minuutin välein, koska muuten elvytyksen laatu laskee

Defibrillaattorin käyttö

Kuva 3. Defibrillaattorin käyttö elvytyksen aikana kuva kuvalta.