Kesälomat alkavat olla suurimmalla osalla taputeltuna ja monen kesälomaan on kuulunut myös tissuttelu, joka voi pahimmillaan johtaa alkoholiriippuvuuteen eli alkoholismiin. Usein ensimmäinen mielikuva alkoholistista muodostuu puistoon sammuneesta ”alan ammattilaisesta”. Todellisuudessa alkoholisteja on jokaisessa tuloluokassa. Arviolta Suomessa on n. puoli miljoonaa alkoholin riskikäyttäjää.

Mitä on alkoholismi?

Alkoholiriippuvainen ei yleensä yksin pysty katkaisemaan omaa päihdeputkeaan ilman ammatillista apua

Alkoholismissa ihmisen elimistö ja mieli ovat riippuvaisia alkoholista. Ominaista on usein toistuva tai pakonomainen alkoholin käyttö, jolloin esim. juodaan pidempään ja enemmän kuin on ollut tarkoitus. Alkoholistin on vaikea omasta halustaan huolimatta vähentää juomista tai lopettaa sen käyttö kokonaan. Alkoholin liikakäyttö voi aiheuttaa muutoksia elämässä ja pahimmillaan johtaa esim. irtisanomisiin, avioeroon tai taloudellisiin vaikeuksiin. Alkoholiriippuvainen ei yleensä yksin pysty katkaisemaan omaa päihdeputkeaan ilman ammatillista apua. Miehistä n. 10-15% kärsii jossakin elämänvaiheessa alkoholiriippuvuudesta. Naisilla tämä on hieman harvinaisempaa, mutta viime vuosina alkoholiriippuvuus on yleistynyt myös naisilla.

Alkoholiriippuvuuden kehittyminen vie usein vuosia ja alkoholin käyttäjä ei välttämättä heti tunnista omaa ongelmakäyttöään ja syntyvää riippuvuuttaan. Mitä aikaisemmin tunnistaa oman ongelmakäytön, sitä paremmat todennäköisyydet on välttyä alkoholiriippuvuudelta ja oppia hallitsemaan alkoholin käyttöään. Alkoholin käytön korkean riskin raja miehillä on 24 annosta ja naisilla 16 annosta viikossa. Kohtalaisen riskin taso miehillä on 14 annosta ja naisilla yli 7 annosta viikossa.

masennus

Epäilyttääkö oma tai läheisesi alkoholin käyttö?

Tekemällä nopean alkoholin käytön riskit (Audit) -testin, jossa on 10 monivalintakysymystä saat kartoitettua oman tilanteesi. Tee Audit-testi täällä.

Alkoholin ongelmakäytön itsehoitoon on kehitetty nettiterapioita, joista Mielenterveystalon tekemän löydät täältä.

Milloin hakeutua hoitoon?

Hoitoon kannattaa hakeutua piakkoin, jos ei pysty lopettamaan juomista omin avuin. Mikäli vierotusoireiden yhteydessä esiintyy harha-aistimuksia tai epileptisiä kouristuksia, tulee hakeutua tai toimittaa henkilö kiireellisesti hoitoon. Apua voi hakea esim. lääkäristä, mielenterveystoimistoista tai A-klinikalta. A-klinikoiden yhteystiedot löydät paikkakunnittain täältä.


Jonathan Hagkvist
Kirjoittanut: Jonathan Hagkvist, Sairaanhoitaja, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja (ETK)