Osaatko elvyttää oikein?

Moni vastaa mielessään kyllä. Elvytyskoulutuksia pitäneenä usein huomaa, että mallia on otettu niinkin luonnollisesta ja luotettavasta lähteestä, kuin elokuvat. Usein ohjaajilla ja näyttelijöillä ei ole mitään hajua, kuinka elvytetään oikein ja sen takia toiminta on lähes aina sen mukaista. Ongelmia elokuvien elvytyskohtauksista löytyy ihan painelutekniikasta, sen syvyydestä, temposta ja käsien paikasta rintakehällä.

Aikuisen ja murrosikäisen elvytysohjeet:

• Ravistele ja herättele autettavaa

Elottoman autettavan herättely

• Soita hätäkeskukseen 112, jos autettava ei reagoi ja hengitä normaalisti
    • käytä 112 Suomi -sovellusta (lähettää sijainnin automaattisesti hätäkeskukseen)
    • puhelimen kaiutin päälle
  • Käännä/nosta reagoimaton selälleen
  • Avaa hengitystiet (nostamalla alaleukaa ylöspäin ja painamalla otsaa taaksepäin)
    • määritä 10 sekunnissa hengittääkö
    • kokeile tuntuuko poskessa ilmavirtaus ja nouseeko rintakehä
    • mikäli hengitys ei ole normaalia, aloita elvytys

Hengityksen tarkistus

• Aloita painelu-puhalluselvytys
    • 30 painallusta, 2 puhallusta (suhde 30:2)
    • painelun syvyys noin 5-6 cm ja painelurytmi 100-120 painallusta minuutissa
    • mahdollisimman keskeytyksetön ja mäntämäinen painelu
    • huomioi, että alusta on kova ja kädet suorana (kyynärpäät lukossa)

Elvytyksen aikainen painelu

• Rauhallinen noin 1 sekunnin mittainen puhallus toistetaan kaksi kertaa
  • Avaa hengitystiet ennen puhallusta ja sulje toisella kädellä nenän sieraimet

Elvytyksessä puhaltaminen

• Jatka painelu-puhalluselvytystä, niin kauan, että ensihoito saapuu paikalle tai voimat loppuvat
    • on suositeltavaa vaihtaa elvyttäjä 2 minuutin välein, koska muuten elvytyksen laatu laskee

Elvytyksen tueksi vanhemmalle ikäluokalle tutumpi kappale Bee Gees - Stayin' Alive ja nuoremmalle ikäluokalle tutumpaa musiikkia tarjoaa Robin - Frontside Ollie.

Usein koulutettaville ei ole mitään hajua oikeasta painelurytmistä 100-120/min, mutta onneksi löytyy oikea tempoisia kappaleita avuksi elvyttämiseen. Esimerkiksi elvytyksen tueksi vanhemmalle ikäluokalle tutumpi kappale Bee Gees - Stayin' Alive ja nuoremmalle ikäluokalle tutumpaa musiikkia tarjoaa Robin - Frontside Ollie.

Tällä teoriatiedolla pääset jo alkuun, mutta mikäli haluat oppia elvyttämään oikeasti vaatii elvyttäminen teoriatiedon tueksi käytännön harjoittelua! Blogi julkaistu myös 25.10.2017 oppia.fi sivustolla. Voit tilata ensiapukursimme myös oppia.fi sivustolta.