Vuosi vaihtui taas tasaisen varmasti ja uudenvuoden lupauksia on tehty. Ikäväksemme saimme myös iltapäivälehdistä lukea muutamista ilotulitteiden hajoamisista johtuneista vaaratilanteista. Pahimmillaan ilotulitteet voivat aiheuttaa todella pahoja palovammoja, näön menetyksiä ja jopa kuoleman. Vaara on myös vaaninut joitakin juhlijoita perisuomalaiseen tapaan nakkikioskitappeluiden tuoksinassa.

On tärkeää tietää tarkasti oma sijainti

Useasti juhlahumussa ja tien päällä ollessa sattuu ja tapahtuu kaikkea laidasta laitaan. Tämän vuoksi apua tarvitseva saattaa yllättää sinut odottamattomassa paikassa. On tärkeää tietää tarkasti oma sijainti, jotta hätäkeskuksesta osataan lähettää oikeasti lähimpänä oleva poliisipartio, ambulanssi tai paloauto apua tarvitsevan luokse mahdollisimman nopeasti. Monesti tapaturmissa ammattiavun tulo nopeasti oikeaan paikkaan pelastaa autettavan hengen.

112 Suomi -mobiilisovellus käyttöliittymä

112 Suomi -mobiilisovellus

Onneksi oman sijainnin automatisointiin on kehitetty 112 Suomi -sovellus, joka lähettää hätäkeskukseen soitettaessa paikkatietosi automaattisesti. Vaikka sinulla ei olisi internet-yhteyttä saatavilla, sovellus kuitenkin näyttää sijaintisi koordinaatit ja voit kertoa ne hätäkeskuspäivystäjälle. Tämä ominaisuus on erittäin hyödyllinen esimerkiksi vaelluksilla, joissa kuuluvuus voi olla heikko.

Sovelluksesta löydät myös muita tärkeitä päivystysnumeroita, joita ei tarvitse sitten etsiä, kun niitä tarvitsee:

  • Kansalaisneuvonnan
  • MLL:n lasten ja nuorten puhelimen
  • Meripelastuksen
  • Myrkytystietokeskuksen

Jokainen sekuntti voi olla ratkaiseva autettavalle

Jokainen sekuntti voi olla ratkaiseva autettavalle! Löytyykö sinun puhelimestasi 112 Suomi -mobiilisovellus? Mikäli vastauksesi on ei, meidän TODELLA vahva suosituksemme on, että lataat sen pikaisesti itsellesi ja läheisillesi omasta sovelluskaupastasi. Lisätietoa sovelluksesta löydät hätäkeskuksen sivuilta tai kehittäjien sivuilta digia.fi.


Jonathan Hagkvist
Kirjoittanut: Jonathan Hagkvist, Sairaanhoitaja, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja (ETK)